Positief Dagboek

Lees regelmatig je positief dagboek door en stel jezelf de vraag: welke eigenschappen of kwaliteiten beschik ik?

Schrijf je positief!

Elke dag een paar regels opschrijven die positief zijn, waar je trots op bent of wat je blij maakt. Dat klinkt makkelijk, maar kan best moeilijk zijn. Toch is het belangrijk. Uit onderzoek komt steeds vaker naar voren dat het trainen van positieve emoties en ervaringen helpt bij zelfvertrouwen, rust en ontspanning. Mensen onthouden van nature negatieve ervaringen veel beter en langer dan positieve ervaringen. Dit is zonde, want het staat geluk en tevredenheid met onszelf in de weg. Het is dus belangrijk dat we ons bewuster worden van die positieve momenten.

Deze momenten kun je bijhouden in een positief dagboek. In zo’n dagboek verzamel je dagelijks succeservaringen of gebeurtenissen die je een positief gevoel geven. Koop een leuk boekje en schrijf iedere avond drie positieve dingen op die je die dag hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld dat je een complimentje hebt gekregen, leuk gesprek hebt gehad, iemand in het verkeer voorrang hebt gegeven maar ook dat je genoten hebt van de fluitende vogels of die stralende zon of een goed kop koffie. Denk niet te moeilijk en zoek het in kleine, soms onbelangrijke dingen. Als je het lastig vindt drie momenten te benoemen, kun je iemand uit je omgeving om hulp vragen. Probeer de momenten zo concreet mogelijk op te schrijven zodat je, als je het later terug leest, precies weet wat er zo positief was aan het moment.

Lees regelmatig je positief dagboek door en stel jezelf de vraag: over welke eigenschappen of kwaliteiten beschik ik? Denk bijvoorbeeld aan wilskracht, rustig zijn, goed kunnen luisteren, doorzettingsvermogen en discipline. Wees vriendelijk voor jezelf, je zult merken dat je positiever en zelfverzekerder gaat voelen. Succes!