Vriendschap maakt gelukkig! 

Belangrijk is te weten dat we aan vijf beste vrienden genoeg hebben.

De kunst is om je vriendschappen te onderhouden.

 Vriendschap is heel belangrijk. Mensen zijn sociale wezens en hebben andere mensen nodig om gelukkig te worden. Natuurlijk is het fijn om af en toe een tijdje alleen te zijn, maar je voelt je het fijnst in gezelschap van andere mensen. Vrienden zijn er in alle soorten en maten. Met de een kun je lachen tot je blauw ziet, met de ander voer je de diepste gesprekken en met een derde beleef je wilde avonturen. Het gaat om de gemeenschappelijk waarde die je met elkaar deelt: je kunt elkaar aanvullen en de vriendschap versterkt zich door de jaren heen.

Belangrijk is te weten dat we aan vijf beste vrienden genoeg hebben, anders kun je in de vriendschap niet genoeg geven. Onderzoek van evolutiebioloog Dunbar wijst uit dat in ons brein maximaal 5 beste vrienden, 10 goede vrienden, 35 kennissen en 100 contacten passen. Bij meer dan 150 mensen ga je persoonlijke dingen door elkaar heen halen.

De kunst is om je beste vriendschappen goed te onderhouden. Hoe pak je dat aan? Bij deze een aantal adviezen:

Wees betrouwbaar

Vriendschap begint met vertrouwen en respect voor elkaar. Probeer die solide factor in zijn of haar leven te zijn die je zelf ook graag om je heen hebt: lieg niet over belangrijke dingen, houd geheim wat hij/zij je in vertrouwen vertelt en kom je beloftes na. 

Spreek uit wat je dwarszit

Het zou zomaar kunnen dat het de belangrijkste oorzaak is waarom vriendschappen stuklopen: frustraties die blijven sudderen en pas worden uitgesproken wanneer ze al véél te hoog opgelopen zijn. Wat het ook is, als de ander je gekwetst heeft of op een manier met je omgaat die je dwars zit, spreek het uit. Liever vandaag dan morgen.

Wees het soms oneens

Zelfs als jullie twee handen op één buik zijn, blijven er dingen waar je het gewoon niet over eens kunt worden. Probeer die verschillen te koesteren: die houden een vriendschap spannend, en je steekt er nog eens wat van op.

Wees eerlijk

Eerlijkheid is cruciaal in een vriendschap. Dat betekent niet dat het slim is om iedere ergernis breed uit te meten. Voordat je erover begint, vraag je af: loop ik hier vaker tegenaan, en kan hij of zij er iets aan doen? Zo ja, breng het dan positief: ‘ik zou het zo fijn vinden als je….‘ Op deze manier breng je de boodschap zonder aanval en vanuit je eigen behoeften.

Laat jezelf zien

Maskers roepen maskers op en echtheid roept echtheid op. Houd jij afstand, dan blijft de ander dat ook doen maar wanneer je je kwetsbaar opstelt en eerlijk bent over je gevoelens dan nodig je de ander uit om dit ook te doen.

Maak tijd vrij

Goede vrienden hoeven elkaar niet elke week te zien. Het zit ‘m niet in frequentie, maar wel in moeite doen voor elkaar. Door tijd vrij te maken en niet te gemakkelijk afspraken af te zeggen, laat je zien: jij bent belangrijk voor mij.